* Uitleg over de slopende ziekte die Multiple Sclerose heet

Wist u dat:

~Ongeveer 16.000 mensen in Nederland en 2,5 miljoen in de wereld hebben multiple sclerose.

~In landen met een koel klimaat komt meer M.S. voor dan in landen met een warm ~klimaat. 

~Over het algemeen zijn het meer vrouwen dan mannen met M.S.

~De klachten zijn vaak onzichtbaar maar gruwelijk

Maar wat is het nu precies in het kort?

M.S. is een ziekte van het centrale zenuwstelsel (hersenen en ruggenmerg) en betekent dat er op meerdere (multiple) plaatsen in het centrale zenuwstelsel littekens (sclerose) zijn ontstaan.

De littekens ontstaan als gevolg van ontstekingen in de isolerende laag (myeline) die rondom de zenuwcellen zit. Dit komt omdat het immuunsysteem de myeline als een virus beschouwt en het aanvalt.(Dit noemt men een auto- imuunziekte, waarbij je afweersysteem je eigen lichaam aanvalt..)

Waarom dat zo is is niet bekend maar de wetenschap gaat er van uit dat M.S ontstaat door een combinatie van vele factoren.                                                                                                                                                                     MRI Scan

De meeste mensen krijgen de diagnose M.S. als ze tussen de 20 en 40 jaar oud zijn en begint bijvoorbeeld vaak met een oogzenuw ontsteking. Maar lang niet iedereen met een oogzenuw ontsteking krijgt natuurlijk later M.S.

Wel zijn er tegenwoordig onderzoeken om de diagnose te vereenvoudigen, zoals magnetic resonance imaging (MRI scan) en onderzoek van het ruggenmerg vocht.

Soms is de 1e klacht bij M.S. het optreden van prikkelingen in de hand, been of door het hele lijf. Maar dit kan ook het gevolg zijn van een andere aandoening,  zoals een beklemde zenuw .

De dokter kan de diagnose van M.S. pas geven als:

-Op een MRI minstens twee afwijkende plekken (laesies) op specifieke locaties in de hersenen en/of het ruggenmerg aangetoond worden.

-De ziekte gepaard gaat met minstens twee terugvallen (Schub) en herstel.

-Bij die mensen waarbij geen terugvallen en verbeteringen optreden, moet een jaar lang een geleidelijke verslechtering merkbaar zijn.

-Er mogen geen andere ziekten zijn die de klachten beter kunnen verklaren dan M.S.

           Klachten van M.S:

Gehoor stoornissen, problemen met de ogen en visie, vermoeidheid, gevoel stoornissen, moeite met spreken, communicatie verslechtert, problemen met slikken, spierzwakte en Spasticiteit, tremoren, kramp, psychische veranderingen, stuurloosheid, slechte motoriek, klachten bij het plassen en de stoelgang, hartritmestoornissen Problemen met lopen, rugpijn, aangezichtspijn en veel meer soorten PIJN.

Oh ja, en vergeetachtigheid ;)

                  

De Meeste M.S. patiënten leven altijd met pijn...

Het is een erg onzekere ziekte waar van je nooit weet hoe lang de klachten duren en wat/of je er aan overhoudt.

                                        M.S. is een onzekere ziekte

M.S. verloopt bij iedereen anders want het ligt er maar net aan waar de ontstekingen zich precies bevinden. Dus als je M.S. hebt, wil dit zeker niet zeggen dat je ook al deze klachten krijgt.

          Enkele feiten over M.S:                                                                                        

M.S. is geen  spierziekte                                                                                                 

M.S. is niet erfelijk maar genetische factoren spelen wel een rol.

Mensen jonger dan 12 en ouder dan 55 jaar krijgen zelden de diagnose M.S.

M.S. hebben en kinderen krijgen kan goed samen gaan (tijdens de zwangerschap lijkt de ziekte zelfs even 'in te slapen')

M.S. is niet besmettelijk.

Lang niet iedereen die M.S. krijgt zal een rolstoel nodig hebben.

Er is geen medicijn dat M.S. kan genezen.

M.S. is de meest pijnlijke ziekte die er is

Vermoeidheid is een veel voorkomend symptoom bij M.S., de meeste M.S. patiënten heeft daar last van en verergert vooral bij een warme temperatuur.

                                        

           Vormen van M.S.:

 Relapsing Remitting Multiple Sclerose (RR MS)

 Bij deze vorm van M.S. treden vrij plotselinge verergeringen van de ziekte op. Zo'n aanval noem je ook wel relaps of Schub.

M.S. begint meestal (bij 80 procent van de mensen met M.S.) met zo'n aanval. Gemiddeld houdt een Schub een aantal weken aan (soms langer) en verdwijnt dan weer langzaam.

Veel mensen herstellen vrijwel volledig, een deel houdt nog duidelijke klachten over. Dit herstel heet een remissie. Doordat er relapsen en remissies optreden spreek je van relapsing-remitting M.S. Het aantal M.S.-aanvallen dat kan optreden, verschilt per persoon. Bovendien kan het verloop van M.S. per persoon erg verschillen. Een aantal patiënten krijgt heel af en toe een aanval, herstelt daarvan en daar blijft het dan bij.

Bij iemand die na een langere periode nog steeds weinig klachten heeft en bij wie de MRI-afwijkingen stabiel blijven, kan je na een tijd voorzichtig over goedaardige of benigne M.S. wat ook wel een milde vorm wordt genoemd.(maar voelt zeker niet mild) spreken. Maar je bent nooit helemaal zeker of M.S. zich goedaardig zal blijven gedragen.

Bij een klein aantal mensen heeft M.S. een snel en kwaadaardig verloop. De ziekte verslechtert de gezondheidstoestand in razend snel tempo.

 

Secundair Progressieve Multiple Sclerose (SPMS)

 Na een aantal jaren houden de terugvallen en herstel bij een groot aantal mensen op. Maar in plaats daarvan treedt er een verdere geleidelijke achteruitgang op.

De RRMS gaat dan over in de secundair progressieve vorm van M.S. (SPMS).

 

Primair Progressieve Multiple Sclerose (PPMS)

Met name bij mensen die pas op oudere leeftijd M.S. krijgen, kan M.S. zich manifesteren door een geleidelijke verslechtering zonder dat zich M.S. aanvallen voordoen.

De verschijnselen zijn in het begin met name: loop stoornissen, kracht verlies en spasticiteit. Deze vorm van M.S. kan soms tijdelijk stilstaan en soms tijdelijk wat sneller achteruitgaan zonder perioden van enig herstel..      

Bron :  http://www.msweb.nl/diagnose-ms

afbeedlingen: Bigstock

.. Meer over MS

               

Afbeedling google.im

  .nl                                           

Bron :  http://www.msweb.nl/diagnose-ms

afbeedlingen: Bigstock

Meer over MS

~De unieke pijn van Multiple sclerose 

  en tips hoe er mee om te gaan

~De intense vermoeidheid van MS

~Werken met 

  spraakherkenningssoftware

~De verdamper

Gedichten~

Dansen met pijn

Onlogisch

MultipleSclerose

mooi om te kijken:

https://www.youtube.com/watch?v=PtmuaSVHYLM

 

                                                

   © Caro- 2013

            afbeeldingen: Bigstock